Založ si blog

Na ľavo sú pohyby – zlé aj dobré

Na slovenskej politickej scéne môžeme sledovať zaujímavé predstavenia. Na stredopravom spektre a celkovo v opozičnom tábore sa predháňajú, kto získa oskara trápnosti. Bola by to dobrá fraška na zasmiatie, keby nešlo o vážne veci a o budúcnosť nás všetkých. Nie len tých rozprávkovo bohatých, ale aj tých naozaj chudobných. A že ich tu máme dosť. Veď viac ako milión pracujúcich ľudí na Slovensku zarába v čistom nenej ako 600 eur mesačne – pravá pracujúca chudoba. Vo fungujúcich demokraciách presadzuje zlepšenie života chudobných ľudí ľavica. Mám na mysli moderné stredoľavé politické strany, modernú sociálnu demokraciu. A ako je to u nás?

Vládna strana Smer sa už dávno spreneverila ideálom modernej ľavice. Ústami jej predsedu nenávratne skĺzla do neakceptovateľnej roviny extrémizmu a šírenia nenávisti. Veľmi nepresvedčivo pôsobia aj snahy o vylepšovanie imidžu zo strany europoslancov a europoslankýň, či bábkového predsedu vlády. Iba niektorí z nich sa v minulosti prejavili principiálne, a … v Smere skončili. Spomeniem napríklad Borisa Zalu, predsedu prvej skutočnej Sociálnodemokratickej strany na Slovensku (v roku 1992 sa vzdal funkcie predsedu v prospech Alexandra Dubčeka). Neakceptovateľné je oligarchické pozadie Smeru a prepojenia na podozrivé osoby. Táto strana má úplne iné starosti, než riešenie postupnej izolácie sociálne slabšieho obyvateľstva, štátom ničených živnostníkov a malých podnikateľov, vykradnutého zdravotníctva, v ktorom na ich šafárenie doplácajú najmä starší, dlhodobo chorí a sociálne slabí občania. Zaoberajú sa len svojím prospechom, bežným ľuďom pred voľbami predvádzajú len treťotriedne hry a predhadzujú odrobinky chleba.

V posledných prezidentských voľbách sa síce objavila iskierka nádeje v podobe ľavicového kandidáta, ktorá mohla u pracujúcich ľudí na a za hranicou chudoby vzbudiť očakávania smerom k nadchádzajúcim parlamentným voľbám, iskierka však rýchlo zhasla. Tu už totiž nemôže ísť o „one man show“. Potreba spolupráce a spájania ľudí je v straníckej politike nevyhnutným predpokladom úspechu. Strana má byť spoločenstvom osobností, ľudí, vyznávajúcich podobné hodnoty, ktorí ponúknu voličom svoje ideály a videnie sveta, svoj program. Nie je však vôbec jedno, aký program to bude, aké ideály to budú. Keď Socialisti.sk bombasticky prezentujú tzv. spájanie ľavicových síl, je to len marketingová bublina. V prvom rade predstaviteľ radikálneho ľavicového frontu je už od vzniku strany socialistov jej podpredsedom. Strana vlastne prezentuje spájanie ľavice ako spojenie svojho predsedu s podpredsedom. Zostáva teda jedna ministrana s ktorou socialisti dohodli spoluprácu v podobe účasti na kandidátke. Horšie však, ako „veľkosť“ strany Vzdor, je jej radikálne zameranie, popri nich aj komunisti vyznievajú ako baránkovia. To je najväčšie sklamanie z nových slovenských socialistov, namiesto modernej ľavice totiž pripomínajú skôr radikálnych marxistov. A toto mi je cudzie.

Oveľa sympatickejšie je zoskupenie ľudí vedené Stanislavom Mičevom, strana Solidarita – Hnutie pracujúcej chudoby. Už pri vzniku tejto strany stáli osobnosti, ktoré predstavujú záruku, že vrátia sociálnej demokracii na Slovensku jej pravú a nefalšovanú tvár, pri systematickom presadzovaní opatrení na zlepšenie života chudobných pracujúcich, živnostníkov, malých a stredných podnikateľov, farmárov, ľudí odkázaných na pomoc štátu, mladých ľudí pri vstupe do života, ako aj na zabezpečenie dôstojnej staroby a budú podporovať rozvoj spravodlivej občianskej spoločnosti založenej na dodržiavaní základných práv a slobôd pre všetkých. Iskierka stále žije, je len na nás, aby sa rozhorela.

Načo nám je vláda, parlament, prezidentka, ústavný súd, . . . ?

21.11.2021

Situácia v nemocniciach je kritická. Personál je vyčerpaný a je ho nedostatok. Nekovidové lôžka sú prázdne lebo ľudia sú potrební na náročnú starostlivosť o infekčných pacientov vo vážnom stave. Operácie sa nevykonávajú. Ľudia budú zomierať, nie len na Covid, ale aj na bežne liečiteľné choroby. Od ministra sme sa dozvedeli, že sme na pokraji humanitárnej [...]

Kiež by sme mali svojprávneho prezidenta!

29.03.2021

Pripravovaná vládna rošáda je smiešna hra milionárov, aby si zachovali svoju moc. Strašné je, že výmena postov medzi Matovičom a Hegerom nič nevyrieši. Psychopatické povahy sa nemenia. Chaos bude pokračovať. Ľudia budú naďalej zbytočne zomierať. Prezidentka SR by sa mala chopiť svojich ústavných právomocí a nepoveriť zostavením vlády bábkového premiéra. Eduard [...]

Nespoliehajme sa na Matoviča – na Tri krále o krok dále

23.12.2020

To sme už pochopili dávno, že napriek snahe, schopnosti chýbajú a nezvládané extrémne emócie všetko valcujú a spôsobujú škody na životoch, pretože práve o tie v boji s chorobou ide. Situácia je vážna. V priamom prenose vidíme neschopnosť, na základe vedeckých poznatkov informovať občanov o situácii, prijať jednoduché, logické a rázne opatrenia, [...]

Robert Fico, Peter Pellegrini, Andrej Danko

Hlas získal na úkor Smeru. Voliči však vládny valec oceňujú: PS získalo nových voličov, opozícia musí zabrať

30.04.2024 06:00

Aj keď sa Progresívnemu Slovensku podarilo získať aj nových voličov, s ostatnými lídrami opozície si ich medzi sebou len prelievajú. Kým koalícii to stačí, opozícia musí vyriešiť svoju budúcnosť.

Lotyšsko, NATO

Príprava na Rusov? Lotyši majú z pivníc urobiť protiletecké kryty

30.04.2024 06:00

Na čo sa dá využiť jarné upratovanie? Na prípravu protileteckých krytov.

jeleň,

Veľká akcia poľovníkov na strednom Slovensku. Na Liptove si vyhrnuli rukávy pre dobrú vec

30.04.2024 05:00

Zábery z akcie zachytil mReportér Marián Hrnčiar.

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 22846x
Priemerná čítanosť článkov: 2077x

Autor blogu

Kategórie