Založ si blog

Načo nám je vláda, parlament, prezidentka, ústavný súd, . . . ?

Situácia v nemocniciach je kritická. Personál je vyčerpaný a je ho nedostatok. Nekovidové lôžka sú prázdne lebo ľudia sú potrební na náročnú starostlivosť o infekčných pacientov vo vážnom stave. Operácie sa nevykonávajú. Ľudia budú zomierať, nie len na Covid, ale aj na bežne liečiteľné choroby.

Od ministra sme sa dozvedeli, že sme na pokraji humanitárnej katastrofy. Nedozvedeli sme sa však riešenie na odvrátenie humanitárnej katastrofy a na zabránenie jej opakovaniu a prehlbovaniu. Ako je možné, že zároveň s informáciou o humanitárnej katastrofe nebolo prijaté rozhodnutie o vyhlásení núdzového stavu a prijaté rozhodnutie o okamžitom presmerovaní finančných tokov z neprioritných odvetví (napr. stíhačky, obrnené transportéry a iný šrot) do najväčšej priority, ktorou je ľudský život a zdravie.

Do zdravotníctva je potrebné okamžite presmerovať miliardy, predovšetkým na okamžité stabilizovanie a posilnenie personálnych kapacít. Bez zdravotníckeho personálu sú lôžka aj prístroje zbytočné. Preto okamžité aj zdvojnásobenie platov zdravotníckeho personálu by na pokraji humanitárnej katastrofy vôbec nebolo prehnanou cenou a malo by okamžitý efekt aj na zaplnenie voľných pracovných miest v zdravotníctve. Ak je to dôležité v autobusovej doprave, tým dôležitejšie je zabojovať a okamžite aj výrazne finančne motivovať teraz aspoň lekárov a ostatných zdravotníkov.

Prečo nekonajú? Boja sa. Boja sa o preferencie, boja sa, že už nebudú zvolení. No a čo? Tu ide o nich? Nie. Tu ide o nás. Preto by mali konať, aj keď by to malo byť ich posledné rozhodnutie. Vláda nekoná. Kto by ju mal prinútiť? Parlament. Parlament nekoná. Kto by ho mal prinútiť? Ľudia? Ľudia s zvolili prezidentku. Prezidentka nekoná. Že nemá právomoci? Ale ústa snáď má. Prečo ich nepoužíva? Prečo nealarmuje, nenavrhuje konkrétne postupy, neorganizuje stretnutia, … apod. Kde sú rôzne štátne inštitúcie? Kde sú občianske iniciatívy? Kde sú mimovládne organizácie? Kde sú cirkvi? Kde sú odbory? Kde je ktokoľvek? Kto konečne vyzve kompetentných okamžite zaviesť núdzový stav, zabezpečiť povinnosť ochrany ľudských životov a zdravia, a okamžite presunúť potrebné peniaze na zdravotnícky personál?

Ústavný súd chráni občanov pred konaním štátnych orgánov. Kto ochráni občanov pred nekonaním štátnych orgánov? Je toto okrem humanitárnej katastrofy aj katastrofa demokracie? Je správne zriadenie, ktoré nedokáže ochrániť životy a zdravie občanov? Ak nemá demokracia stroskotať v chaose humanitárnej katastrofy, ako predpolím pre nejakú formu diktatúry alebo občianskej vojny, je nanajvýš potrebné, aby sme sa ozvali a poslali politikom jasný odkaz. Konajte! Vy nie ste dôležití, ani to, či tam po ďalších voľbách budete! My sme dôležití!

Kiež by sme mali svojprávneho prezidenta!

29.03.2021

Pripravovaná vládna rošáda je smiešna hra milionárov, aby si zachovali svoju moc. Strašné je, že výmena postov medzi Matovičom a Hegerom nič nevyrieši. Psychopatické povahy sa nemenia. Chaos bude pokračovať. Ľudia budú naďalej zbytočne zomierať. Prezidentka SR by sa mala chopiť svojich ústavných právomocí a nepoveriť zostavením vlády bábkového premiéra. Eduard [...]

Nespoliehajme sa na Matoviča – na Tri krále o krok dále

23.12.2020

To sme už pochopili dávno, že napriek snahe, schopnosti chýbajú a nezvládané extrémne emócie všetko valcujú a spôsobujú škody na životoch, pretože práve o tie v boji s chorobou ide. Situácia je vážna. V priamom prenose vidíme neschopnosť, na základe vedeckých poznatkov informovať občanov o situácii, prijať jednoduché, logické a rázne opatrenia, [...]

Volebná dilema? Riešenie existuje!

17.02.2020

Predvolebné prieskumy ukazujú, ako by voľby dopadli v čase konania prieskumu, nie ako voľby v skutočnosti dopadnú. Ľudia by sa preto vo voľbách mali rozhodovať podľa svojich názorov a nie podľa prieskumov – na to v skutočnosti nie je žiadny dôvod, práve naopak. Len slobodnou voľbou spomedzi všetkých kandidujúcich strán, nezávislou na prieskumoch verejnej mienky, [...]

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30, aktualizované: 08:05

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 22836x
Priemerná čítanosť článkov: 2076x

Autor blogu

Kategórie